Skip to main content

Ionuț Fulea concertează la Era Shopping Park

 |  Redacţia  | 

Îndrăgitul artist Ionuț Fulea va concerta duminică, 10 noiembrie 2024, în jurul orei 16.00, în cadrul Festivalului-concurs de preparare tradiţională „D’ale porcului”. În premieră, în acest sfârșit de săptămână, în faţa juriului şi a vizitatorilor, vor fi prezentate mâncăruri din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, pe lângă cele din Bihor.

Ediția a XI-a a Festivalului -concurs „D’ale porcului” va avea loc în zilele de 9 și 10 noiembrie 2024, în parcarea din Era Shopping Park Oradea. Evenimentul va deschide, cu o săptămână mai devreme, „sezonul 2024-2025” sărbătorilor de iarnă în România.

E ultimul weekend înaintea Postului Crăciunului și se anunță vreme bună, soare, și până la 13-14 grade Celsius, dar și o… explozie de bun gust tradițional românesc, într-un eveniment unic în România, de neratat anul acesta. Aşteptăm cu drag toţi vizitatorii cu un program bogat, bunătăţi culinare, muzică populară, târg de produse tradiţionale. Echipele au sosit și s-au instalat deja. Aşteptăm cât mai multă lume sâmbătă şi duminică să vină să se bucure de tradiţii autentice româneşti„, a declarat organizatorul Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturale „D’Art Oradea”.

Ediția a XI-a a festivalului-concurs „D’ale porcului” aduce în fața juriului și a vizitatorilor (și) tradiții ale preparării tradiționale a porcului din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj! Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza”, „comuna Santău” și „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea!

Zestrea Silvană reprezintă ţinutul sălăjean al gastronomiei tradiţionale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ţinut reprezentativ pentru produsele tradiţionale din carne de porc şi vită ale doamnei Sanda Galiş„, a transmis managerul A.D.I. Ţara Silvaniei, Daniel Stejeran.

Cinci echipe din Bihor

Celor trei echipe li se vor opune, în concursul de sâmbătă, cinci echipe bihorene: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig şi o echipă reprezentând Oradea. Toate acestea vor concura în a prepara cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale din carnea de porc, fiecare dintre ele primind în acest scop un porc abatorizat pentru a-l transforma în cârnaţi, toroş, caltaboş, sarmale şi alte bunătăţi la ceaun şi grătar, după metode tradiţionale.

Concursul de duminică, „D’ale porcului Pro”, la a treia ediţie, este dedicat, după cum sugerează numele, profesioniştilor din domeniu. Organizatorii anunţă că va fi unul deosebit, deoarece, în premieră, au fost invitate şi partidele politice. În cursă s-au înscris trei unităţi şcolare specializate, două companii, dar şi trei filiale bihorene ale unor partide politice.

Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea şi Grup West Premium Oradea.

Juriul este alcătuit din zece specialişti: Emanuel Mocan, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igreţiu, Flavian Dobre, Adina Marciuc, Ciprian Sotoc, Alexandru Şandrău şi George Furdui. Pălinca va fi jurizată separat de specialistul Fenesi Gyozo Peter.

Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiţionale „Fain din(ing) Bihor”, de unde se vor putea achiziţiona mezeluri tradiţionale atent meşteşugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar şi ceramică, produse manufacturate din lemn, bijuterii originale şi altele.

Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuţa, vin de la Familia Darabonț şi bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin şi bere, kurtoskalacs, gogoşi şi plăcinte pe lespede, dar şi ciocolată de casă şi suc natural de mere fiert.

Atmosfera va fi întreţinută sâmbătă şi duminică, între orele 15,30 – 17,00, cu câte un spectacol folcloric, pe scena amenajată în parcarea mall-ului, susţinut de artişti locali – Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buţiu, solista Antonela Ferche Buţiu, invitat fiind interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.

SÂMBĂTĂ – 9 noiembrie

08.00-18.00 Târg de produse tradiţionale

08.30-09.30 Degustare pălincă – CONCURS

10.00-10.30 Deschidere festivă

11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-17.00 BIHORUL PETRECE

17.00-18.00 – Festivitate de premiere

*

DUMINICĂ – 10 noiembrie

09.00-18.00 Târg de produse tradiţionale

09.30-10.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS

10.30-11.00 Prezentare festivă

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-17.00 ROMÂNIA PETRECE

Orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de Liviu BUȚIU, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”; Ionuț FULEA

17.00-18.00 Festivitate de premiere

Crina Dobocan