Skip to main content

Director DAS Oradea: Anul 2024, sub semnul modificărilor legislative; cu 10% mai multe solicitări

 |  Redacţia  | 

Anul 2024 a stat sub semnul modificărilor legislative, solicitând personalul la eforturi suplimentare și muncă în afara programului, însă, cu toate acestea, pe lângă activitatea curentă, complexă, la nivel social, au fost demarate și programe noi, a declarat joi, cu ocazia raportului pe anul trecut, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială (DAS) Oradea, Anca Grama.

Au fost multe modificări legislative cu care noi a trebuit să ținem pasul și asta ne-a venit un pic greu pentru că am început să lucrăm într-o serie de micro-aplicații dezvoltate la nivel național, care, din păcate, uneori funcționează alteori nu și acest lucru nu depinde de noi. Și atunci colegii au întâmpinat greutăți, care au presupus ore de muncă peste program, venit în weekend în momentele în care aplicațiile nu funcționau. Numărul mare de modificări legislative a presupus și mai multă muncă de teren pentru colegii noștri care oricum efectuează munca de teren.
Dar eu sunt mulțumită că am reușit să finalizăm cu bine cererile pentru sezonul rece de acordare a ajutoarelor de încălzire, să finalizăm verificările, dosarele, să le introducem în sistem și oamenii să poată să-și primească banii. La fel sunt mulțumită pentru că colegii au făcut un efort să implementeze acest venit minim de incluziune și au reușit să facă acest lucru pentru că nu este foarte ușor să verifici toate aceste dosare și să stabilești la ce categorie se încadrează și să le calculezi în funcție de venit, ce sume pot să primească și așa mai departe.
Deci presupune multe verificări de dosare și rămas peste program. Dar sunt mulțumită că colegii nu au clacat, au făcut față cu bine și mai mult, pe lângă activitatea obișnuită, am reușit să dezvoltăm și programe noi în comunitate altele decât munca noastră de de zi”, a declarat Anca Grama.

Programe noi pentru copii

Directoarea DAS Oradea a menționat la programe noi meditațiile gratuite acordate copiilor de luni până joi, cu ajutorul a 28 de profesori și studenți voluntari, în patru locații din oraș, pentru 170 de copii, precum și programul în școli privind prevenția consumului de substanțe interzise, programul „Agenda familiei” care se desfășoară lunar la sediul instituției, Programul „ABC pentru mămici și tătici” destinat părinților ai căror copii frecventează cele 15 creșe din Oradea și altele.

Direcția de Asistență Socială Oradea este instituția publică din subordinea Consiliului Local care asigură aplicarea serviciilor sociale și programelor sociale în comunitate destinate în principal copiilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și altor persoane vulnerabile și nu numai din comunitate.

Activitatea de anul trecut a instituției a înregistrat o creștere de circa 10%, evidențiată, în primul rând, prin numărul de cetățeni care s-au adresat instituției prin serviciul de relații cu publicul. S-au înregistrat peste 26.000 de solicitări la serviciul relații cu publicul și peste 15.000 de emailuri transmise instituției.

De asemenea, angajații au răspuns la peste 20.000 de apeluri telefonice pentru solicitare de informații, fiind consiliate la sediul instituției aproximativ 12.500 de persoane care nu au depus și solicitări scrise. Au mai fost consiliate în limba engleză aproximativ 1.100 de cetățeni ucraineni.

(…) În fiecare an există o creștere de cetățeni care se adresează instituției noastre cu aproximativ 10%, dar sunt date aproximativ similare”, a mai precizat Anca Grama.

Sursa: AGERPRES