La poalele munților, acolo unde timpul pare să fi stat în loc, comuna Suciu de Sus din Maramureș și-a deschis porțile pentru oaspeți de seamă. Între 14 și 18 august, locul a găzduit o tabără de fotografie, intitulată „De pe sate adunate – comorile Suciului”. Evenimentul, organizat de Asociația „Teleleu din Maramureș”, cu sprijinul Asociației „SUS pentru Tineret” și al Consiliului Județean Maramureș, a adunat laolaltă fotografi talentați din țară și străinătate, dornici să surprindă esența vieții și a tradițiilor locale.
Casa Tradițională Suciu de Sus a devenit, timp de câteva zile, locul de întâlnire al artei și tradiției.
Cei 12 fotografi, membri ai Varadinum Foto Club Oradea, alături de echipa Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș, au avut ocazia să se cufunde în atmosfera autentică a Maramureșului, explorând și documentând bogățiile culturale, religioase și tradiționale ale zonei.
Printre acești artiști ai imaginii s-a aflat și Virgilio Bardossi, un italian îndrăgostit de nordul țării noastre. Fascinat de tradițiile și frumusețea locurilor, Bardossi a găsit în Maramureș o sursă nesecată de inspirație. Dragoș Deme, un alt participant, cunoscut pentru deviza sa „Surprinde frumusețea vieții cadru cu cadru”, a fost el însuși surprins de o experiență unică: o nuntă tradițională maramureșeană.
„Totul mi se pare foarte frumos”, a mărturisit Dragoș Deme, emoționat de ceea ce a văzut.
Alături de ceilalți fotografi, Deme a avut șansa să participe la această nuntă de poveste, unde zeci de nuntași și-au scos din lăzile de zestre portul popular.
Povești de secole
Straiele tradiționale, cu motive care spun povești vechi de secole, au transformat evenimentul într-o adevărată sărbătoare vizuală, un moment unic care va rămâne în amintirea tuturor celor prezenți.
Această experiență a fost imortalizată în sute de fotografii, fiecare cadru surprinzând un fragment din bogăția culturală a Maramureșului. Pozele realizate la nunta tradițională din Suciu de Sus vor fi publicate într-un album special, care va ilustra viața de zi cu zi a comunității, dar și tradițiile păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor.
„Vom descoperi și vom pune în evidență locuri de cazare, deliciile gastronomice locale, opțiunile de agrement, bisericile și mănăstirile din localitate și vom aduce în lumină meșterii populari și tot ce are mai frumos comuna care ne-a găzduit”, a declarat Ovi D. Pop, președintele Clubului Foto Varadinum din Oradea.
Acest album, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, al sponsorilor și al comunității locale, va deveni cartea de vizită a comunei Suciu de Sus. Va fi o mărturie vie a bogăției spirituale și culturale a acestui colț de rai, un instrument de promovare ce va purta renumele Suciului de Sus la târguri și evenimente naționale și internaționale.
Comunitatea este chemată să se alăture acestui demers, orice sprijin fiind binevenit și valorificat în folosul tuturor.
„Mulțumiri speciale aducem tuturor celor implicați și care se vor implica în acest proiect. Haideți să descoperim împreună frumusețea satelor aparținătoare Suciului de Sus”, a concluzionat Ovi D. Pop.
Crina Dobocan
Foto: Ovi D Pop