Skip to main content

„Dacă mă simt prost, mai fac Chimie”. Doi liceeni din Bihor, calificați în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Chimie. 

 |  Teodora Mihai  | 

Doi liceni din Bihor s-au calificat în lotul lărgit al României la Chimie, după ce au obținut mențiune, respectiv mențiune specială, la faza națională a Olimpiadei de Chimie și s-au calificat la probele de baraj pentru europenele de Chimie.

Este vorba de Daria Chebeleu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, și de Paul Gabriel Popoviciu, elev în clasa a XII-a la același colegiu. 

„A fost un concurs greu, o olimpiadă dificilă, dar atâta timp cât faci din pasiune ceea ce faci, nimic nu pare atât de greu. Adică, materia a fost complicată, a depășit cu mult ce se face la clasă, dar dacă-ți place ceva, citești în plus și e normal să fie greu ca să existe o departajare”, a spus tânăra olimpică. 

Deși s-a pregătit atât pentru olimpiadă, cât și pentru probele de baraj, Daria susține că nu s-a așteptat să se califice în lotul național, mai cu seamă că a concurat cu peste 100 de elevi buni din toată țara. 

„M-am pregătit pentru lot și, implicit, pentru olimpiadă, dar a fost o surpriză pentru mine să mă calific în lot, pentru că știam că este dificil. Adică, am fost peste 100 de participanți la concursul pentru lot și chiar am fost surprinsă, dar foarte, foarte fericită că am atins această performanță”, a mai precizat gojdista.

Pasiune

Pentru Paul Gabriel Popoviciu nu este prima calificare de acest gen. El s-a mai calificat și anul trecut în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Chimie. 

În acest an, la etapa națională a Olimpiadei de Chimie, Paul a obținut mențiune din partea Ministerului Educației. În plus, el a trecut de probele de baraj, deloc ușoare. 

„Mie mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă a fost foarte greu. Însă, așa cum a spus și colega mea, Daria Chebeleu, e mult mai fain când o faci din pasiune. Subiectele au depășit cu foarte mult materia de la clasă, au fost complexe și mi se pare că ne-au provocat. Deci, ne-au pus întrebări din toate domeniile Chimiei, din materiile de olimpiadă din liceu și, chiar dacă foarte puțin, și din materia din facultate”, a spus Paul. 

Liceeanul participă de trei ani la olimpiadele de chimie și lucrează constant la această materie. În medie, el dedică studiului Chimiei câte trei ore pe zi. El susține că pasiunea pentru această materie i-a fost insuflată de profesoara sa, Anița Luncan, de numele căreia se leagă reușitele la concursurile naționale și internaționale a peste 100 de elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. 

„Uneori lucrez și mai mult de trei ore. Însă cum o fac din plăcere, nu simt că este un efort. Practic, m-a ajutat foarte mult și doamna profesoară Luncan Anița, dar și pregătirea din lotul de anul trecut. M-am calificat și anul trecut în lotul național. Practic, sunt două probe diferite, una este olimpiada și cealaltă este proba de baraj pentru a te califica în lotul național. Concret, sunt trei zile de concurs. Probele de baraj, sunt diferite de Olimpiada de Chimie. Prima dată este Olimpiada Națională, cu proba teoretică și proba practică, apoi este proba de baraj, care de obicei se ține în a treia zi a concursului. La această probă poate participa oricine, cu condiția să fie calificat la națională și să se prezinte la examen”, a explicat Paul Popoviciu. 

El se pregătește să dea examenul de Bacalaureat în sesiunea specială, dedicată olimpicilor. Aceasta va avea loc în județul Prahova, începând cu data de 21 mai 2024. Lui Paul nu i-a mai rămas foarte timp de pregătire pentru examenul maturității. Cu toate acestea, el speră să obțină un rezultat bun, chiar dacă nu note maxime. 

„Eu sper să fie ok. Nu am cele mai mari așteptări din moment ce nu am foarte mult timp să mă pregătesc. E mai greu pentru mine, atât pentru faptul că timpul este foarte limitat, cât și pentru faptul că nu dau examenul cu colegii mei. Sunt convins că o să fie bine, doar că, repet, nu mă aștept la o notă extrem de mare”, spune el.

Scăpări legislative

Deși și-ar fi dorit să studieze Medicina în țară, Paul Popoviciu nu va putea din cauza unei scăpări din Metodologia de admitere la facultate. Astfel, el a fost admis la Universitatea din Groningen (Olanda). 

„O să mă duc în Olanda, la Groningen, la Medicină. Deja am dat examenul de admitere și am fost acceptat condiționat. Mai trebuie să le trimit diplomat de BAC și voi fi acceptat definitiv. Să spun asta cu puțină părere de rău, pentru că inițial aș fi vrut să rămân la Cluj, doar că au schimbat metodologia, iar membrii din lotul național nu au mai fost primiți. Această schimbare a avut loc foarte târziu și astfel eu n-am mai avut timp să mă pregătesc pentru examenul de admitere la Cluj. De aceea, am optat să merg în străinătate”, a mărturisit acesta. 

Chiar dacă este doar clasa a XI-a, Daria Chebeleu știe drumul pe care-l va urma după absolvirea liceului. Și ea, la fel ca Paul, vrea să studieze Medicina la Cluj. 

„Și eu aș dori să merg pe Medicină, deoarece e într-o strânsă legătură cu Chimia. Mie îmi place atât Chimia, cât și Biologia. Deci, Medicina este cea mai bună opțiune pentru mine. Eu aș vrea să dau la Medicină la Cluj”, a mai spus Daria. 

Daria s-a calificat, în fiecare an, începând cu clasa a IX-a, și la etapa națională la Matematică. 

Chiar dacă studiul Chimiei le absoarbe mult timp, totuși ambii tineri susțin că le rămâne suficiente momente pentru familie, prieteni și pasiuni. Pasiunile lui Paul sunt chimia, șahul, lectura și filmele. 

„Dacă mă simt prost, mai fac Chimie”, a spus Paul. Pentru el, este foarte important să fie consecvent. 

„Niciodată nu vreau să lucrez foarte, foarte mult, de dimineața până seara, pentru că pur și simplu m-aș surmena. Și atunci, de exemplu, în vacanța de vară încerc în fiecare zi să fac Chimie. Și în timpul liber, apuc să mă ocup și de alte lucruri și să mai ies cu prietenii și să mă simt bine”, a adăugat Paul.

Daria spune că reușește să iasă cu prietenii și să petreacă timp cu familia, dar și să se dedice pasiunilor ei. 

„Cred că este important să știi să-ți manageriezi timpul în așa fel încât să faci ceea ce-ți place, să te pregătești pentru olimpiadă, dar și să ieși”, a explicat tânăra. 

Secretul reușitei

Anița Luncan este profesoara care a dat, de-a lungul timpului, peste 100 de olimpici naționali la chimie. Tot ea i-a pregătit și pe cei doi olimpici naționali. 

„Pe mine m-a ajutat să descopăr pasiunea pentru Chimie”, a dezvăluit Paul Popoviciu.

Pentru amândoi, secretul reușitei este pasiunea, motivația pentru ceea ce faci.

„Fără un pasiune, să te pregătești pentru baraj și pentru națională, ar fi groaznic și extrem de multă muncă. Adică și eu, în acești trei ani, am scris în jur de 5.200 de pagini la chimie pentru pregătire și am mai învățat alte sute de pagini de teorie. Și nu aș fi putut să fac nimic fără pasiune”, a mai precizat Paul. 

Și pentru Daria, fără pasiune nimic nu ar fi posibil, pentru că, adaugă ea, pasiunea este cea care îi determină să citească, îi impinge să descopere lucruri noi și să se documenteze ori să rezolve problemele.

Pe repede înainte

Este greu să faci astăzi performanță într-o lume în care elevii sunt interesați mai mult de tehnologie decât de școală și în care totul este pe repede înainte, spune Anca Marchiș, directorul Colegiului Național „Emanuel Gojdu” din Oradea. Cu toate acestea, dacă există voință și implicare din partea elevilor și a dascălilor, se pot face lucruri extraordinare, este crezul directoarei. 

„Nu e ușor, pentru că, așa cum ați spus, totul merge pe repede înainte. Vrem rezultate rapide, cu efort minim și cam asta e ce se întâmplă, în ziua de astăzi, la nivel de societate. În școala noastră ducem o tradiție de performanță de peste 100 de ani. Lucrurile merg un pic mai încet și mai în profunzime și acesta este motivul pentru care reușim să obținem și performanțe. Performanța se obține greu. Colegii care lucrează la rezultatele acestea foarte bune, ale elevilor la competiții și olimpiade, își dedică pregătirii elevilor foarte mult din timpul propriu. Totodată, ei selectează cu mare atenție posibilii candidați pe care mai apoi îi pregătesc în ore și ore de lucru, de studiu individual. Nu se obține ușor performanța, dar în același timp e o mândrie (și nu doar o mândrie) că am reușit să obținem un rezultat. Este o mândrie că am reușit să ajungem la acel potențial maxim al elevilor și să îi ajutăm să strălucească în competițiile la care merg”, a spus Anca Marchiș. 

Teodora Mihai