Conferința „Memoria Bihorului interbelic”, cu invitați speciali din Argentina
Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează conferința „Memoria Bihorului interbelic”, susținută de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager al instituției muzeale orădene, și dr. Cristian Culiciu, muzeograf în cadrul aceleași instituții.
Evenimentul face parte din Zilele Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXVI-a și va avea loc vineri, 24 mai 2024, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe. Conferința va fi completată de prezența invitaților speciali AnaliaSelis (voce), Julián Caeiro (pian) și Damián Foretic (bandoneon).
„Pornind de la volumul omonim, conferința explorează viața privată a bihorenilor, prezentând cotidianul, cu problemele și bucuriile sale, prin intermediul unei colecții variate de imagini, desene, stampe de epocă și hărți. Cartea traversează un secol de istorie bihoreană, începând cu ducatul lui Menumorut și trecând prin etapele dezvoltării urbei medievale Oradea, evoluțiile Renașterii și Umanismului, pentru a ajunge la epocile modernă și contemporană, care constituie centrul de greutate al volumului. Aceasta prezintă, de asemenea, aspecte legate de moda, activitățile de timp liber, sportul, specula, contrabanda, cămătăria, restaurantele, violența domestică și socială din perioada interbelică, alături de dezvoltarea socio-economică și urbanistică a Bihorului din timpul comunismului”, a explicat Gabriel Moisa.
Atmosfera saloanelor interbelice va fi readusă în actualitate prin recitalul în formulă de trio care propune publicului bihorean un repertoriu ce combină tangouri celebre argentiniene,precum „El choclo”, „La cumparsita” sau „Libertango”, alături de piese de tango interbelic românesc, ca „Nunuțo”, „Ce faci astă seară tu?”, „Habar n-ai tu”.Alături de Analia Selis vor urca pe scenă doi invitați din Argentina, extrem de apreciați în lumea tangoului: Julián Caeiro (pian și aranjamente muzicale) și Damián Foretic (bandoneón). Anul acesta Analia Selis marchează 20 de ani de carieră artistică în România și 10 ani de când și-a dedicat întreaga activitate tangoului.
Intrarea se face pe bază de bilete gratuite în limita a 150 de locuri, bilete care vor putea fi ridicate de la casieria muzeului începând de marți, 21 mai 2024, orele 10.00-17.00.
Teodora Mihai
Foto: Muzeul Țării Crișurilor