Cod portocaliu de averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină în Bihor

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada 22 iunie, ora 15:00, și 23 iunie 2024, ora 06:00, în județul Bihor, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70-90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Pompierii militari bihoreni recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.
Totodată, ei recomandă bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
Atenție unde parcați
,,Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate”, îndeamnă Alina Butaci, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.
Pentru prevenirea și limitarea efectelor ploilor abundente, pompierii bihoreni vă recomandă
- să curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, respectiv
- să construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.
,,Nu aruncați gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare. Curățați pilonii de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora”, a mai transmis Butaci.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Teodora Mihai
Foto. ISU Crișana