Skip to main content

Cetățenii moldoveni votează pentru al doilea tur de prezidențiale

 |  Redacţia  | 

Autoritățile din Chișinău acuză Rusia de influențarea agresivă a votului.

În Republica Moldova are loc duminică, 3 noiembrie, al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

În cadrul acestui tur de votare se confruntă președintele în exercițiu, pro-europeana Maia Sandu, și socialistul Alexandr Stoianoglo.

La fel ca în primul tur, autoritățile de la Chișinău au acuzat Rusia că a derulat o campanie masivă de influențare a votului.

De exemplu, mai mulți cetățeni au primit amenințări telefonice cu moartea ca să nu se prezintă la urne, a afirmat premierul Dorin Recean.

Dorin Recean: „Republica Moldova se confruntă cu un atac extrem. Oameni din toată țara primesc amenințări anonime cu moartea, prin apeluri telefonice. Jurnaliști, oameni notorii și cetățeni simpli sunt sunați și amenințați cu moartea. Aceste acte de intimidare au un singur scop: să creeze panică și frică, ca oamenii să se teamă să iasă la vot. Vă asigur, instituțiile statului vor asigura ordinea și vor proteja cetățenii. Vom rămâne uniți și puternici! Moldova stă dreaptă!

În România vor fi deschise 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Trei secții vor fi în București și câte două la Cluj-Napoca și Iași. Câte o secție este și în orașele Brașov, Sibiu, Timișoara, Craiova, Oradea, Suceava, Bacău, Galați și Constanța.

Cetățenii moldoveni pot vota cu buletinul de identitate valabil sau cu pașaport, între orele 7:00-21:00.

UPDATE 12.17: Prezenţa la vot la turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este mai mare decât în primul tur.

Astfel, la ora 12:00 se înregistra deja o prezenţă de peste 23%. Aceasta este mai mare decât cea raportată de alegeri.md la ora 12:30 în primul tur al alegerilor.

Şi Comisia Electorală Centrală de la Chişinău anunţa la ora 10:00 o prezenţă cu 7 procente mai mare decât în primul tur. Pe de altă parte, observatorii Promo-LEX, un ONG care monitorizează scrutinul, înregistraseră până la ora 9:00 peste 100 de nereguli, inclusiv fotografierea buletinelor şi campanie electorală în secţii de votare. Comisia Electorală Centrală a transmis, de asemenea, că investighează rapoarte privind transportul organizat la urne al alegătorilor.

Amintim că perioada electorală şi primul tur al alegerilor au fost marcate de o campanie puternică de dezinformare şi mituire a alegătorilor.

În spatele ingerinţelor s-ar fi aflat, potrivit autorităţilor de la Chişinău, Federaţia Rusă şi reţeaua oligarhului-infractor Ilan Şor.

Sursa: RadioCluj.ro