Skip to main content

Ce este sarea iodată și care sunt efectele ei asupra organismului

 |  Teodora Mihai  | 

Direcția de Sănătate Publică Bihor va derula, în data de 24 mai 2024, activități de informare cu privire la importanța consumului de sare iodată, având ca slogan „Sarea iodată – o soluție simplă la o problemă complexă!”

Tema din acest an urmărește să atragă atenția asupra importanței iodului în prevenirea tulburărilor cauzate de carența de iod în organism.

„Carența de iod este cunoscută în întreaga lume de mai mulți ani pentru producerea unor tulburări grave în organism şi în special pentru apariția gușei tiroidiene, cauza cea mai frecventă de retard mintal. Populația care trăiește în zonele sărace în iod poate avea o reducere a indicelui dezvoltării intelectuale (IQ) cu până la 13,5 puncte. În general, consecințele carenței de iod sunt reprezentate de diminuarea capacității intelectuale până la cretinism, avorturi spontane și dificultăți la naștere, malformații și diverse handicapuri (diminuarea auzului, chiar surditate, malformații scheletice și musculare). Experiența țărilor din Europa de Vest a dovedit că un consum de sare iodată reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă pentru aportul de iod în organism. Începând cu anul 1996, OMS a recomandat ca toată sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată, ca strategie de prevenire a tulburărilor de deficit de iod în populație. Aportul zilnic de iod depinde de necesitățile organismului şi variază pentru diferite categorii ale populației. Astfel, un aport de 120 micrograme/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, 150 micrograme/zi pentru adolescenți și adulți și 250 micrograme/zi pentru femeile însărcinate și care alăptează este esențial pentru buna funcționare a organismului. Surse alimentare de iod sunt reprezentate, pe lângă sarea iodată, de pește și fructe de mare, alge marine, lapte, carne, ouă dacă animalele furnizoare primesc hrană cu conținut normal în iod, apa potabilă dacă solul conține iod.

La nivel mondial, solul din zone geografice întinse este deficitar în iod, în principal în regiunile munților Himalaya, Alpi și Anzi, unde iodul a fost îndepărtat de glaciație și inundații. Deficiența de iod apare și în regiunile de câmpie departe de oceane, cum ar fi Africa Centrală și Europa de Est. Persoanele care consumă numai alimente produse local în aceste zone sunt expuse riscului carenței de iod. Europa, exceptând Islanda, este un continent cu deficit de iod”, spune dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Obligatorie în Europa

Conform datelor din anul 2023 prelucrate de Global Fortification Data Exchange (GFDx), iodarea obligatorie a sării în Europa se practică în 18 țări, dintre care 11 din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Bulgaria, Croația, Danemarca, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria și 7 din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Republica Kosovo. La nivel mondial, 126 de țări au obligativitatea iodării sării, iar acolo unde s-a demonstrat ca deficitul de iod nu mai prezintă o problemă de sănătate publică s-a ales iodarea opțională a sării.

Potrivit statisticilor prezentate de DSP Bihor, în România, în anul 2022, în Registrul național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu au fost raportate un număr de 171 cazuri noi, din 20 de județe, dintre care 42% pentru codul E01: tulburări tiroidiene și afecțiuni înrudite, legate de deficitul de iod (gușa difuză și nodulară), 53% pentru codul E02: hipotiroidii prin carența subclinică de iod, și 5% pentru codul E00: sindromul insuficienței tiroidiene congenitale.

„În cele mai multe cazuri, confirmarea pentru prima dată a diagnosticului a avut loc la grupa de vârstă 55-64 de ani. Încă din anul 2002, în România este legiferată obligativitatea iodării universale a sării destinate consumului uman, în vederea combaterii durabile a tulburărilor prin deficit de iod în rândul populației, astfel încât sarea destinată consumului uman trebuie să conțină între 25- 40 mg iod/kg de sare”, a mai precizat dr. Daniela Rahotă.

Întrucât bolile provocate de deficitul de iod reprezintă în continuare o problemă importantă de sănătate publică Direcția de Sănătate Publică a județului Bihor va derula activități de informare și diseminare a mesajelor specifice în rândul populației (unități economice, unități de învățământ, medici de familie, medici școlari, comunități/grupuri vulnerabile).

Beneficiile sării iodate pentru sănătatea organismului

Sarea iodată este esențială pentru sănătate, dar aceasta ar trebui consumată cu moderație. Iodul este o „urma minerală” comună în produsele lactate, fructele de mare, cereale și ouă. Exista o serie de beneficii pentru organism atunci când introduci sarea iodată în alimentația ta:

  • Stimulează funcția tiroidiană

Glanda tiroidă se bazează pe iod pentru a crește producția de hormoni tiroidieni, cum ar fi: triiodotironina și tiroxina. Acești hormoni sunt vitali pentru sănătatea organismului, deoarece reglează tensiunea arterială, temperatura corpului și ritmul cardiac.

Dezvoltarea corectă a oaselor și a creierului în timpul sarcinii și copilăriei sunt, de asemenea, dependente de acești hormoni tiroidieni. Lipsa de iod din dietă poate provoca, de asemenea, mărirea glandei tiroide. Aceasta afecțiune se numește gușă endemică.

  • Ține greutatea sub control

Metabolismul este direct influențat de sănătatea glandei tiroide. Când acesta este ridicat și funcționează în parametri optimi, greutatea poate fi menținută sub control fără prea mare efort, doar printr-un stil de viață echilibrat.

Metabolismul mai lent, în schimb, permite organismului să stocheze mai multă grăsime, ceea ce va determina un exces ponderal rapid. Deoarece tiroida depinde de o anumită cantitate de iod pentru a funcționa corespunzător, la rândul său, metabolismul este strâns legat de acesta.

  • Susține o sarcină sănătoasă

Nu numai că sarea iodată ajuta la dezvoltarea oaselor și a creierului, dar poate contribui și la combaterea cretinismului care afectează atât creșterea mentală, cât și cea fizică a copilului nenăscut. Dupa naștere, cretinismul poate duce la pierderea vorbirii și a auzului, precum și la afectarea mișcărilor unui copil. Un nivel echilibrat de iod la femeile gravide poate ajuta, de asemenea, la prevenirea avorturilor spontane și a hipotiroidismului.

Hipotiroidismul apare atunci când organismul nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni. Orice problemă cu glanda tiroidă poate începe sau se poate agrava în timpul sarcinii și poate fi adesea combătută prin creșterea nivelului de iod din organism.

  • Elimină toxinele și previne bacteriile

Sarea iodată are efect contra metalelor dăunătoare, cum ar fi: mercurul și plumbul. Aceasta acționează pentru a respinge aceste toxine și a restabili nivelul pH-ului corespunzător din corp. Sarea iodată ajută, de asemenea, la prevenirea înmulțirii bacteriilor dăunătoare în intestine, bacterii care pot provoca oboseală, constipație și dureri de cap.

  • Promovează sănătatea inimii și menține corpul hidratat

Sarea iodată ajută la crearea hormonilor care reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. De asemenea, ajută la arderea depozitelor suplimentare de grăsime care ar putea conduce în timp la boli de inimă.

Sarea promovează un nivel sănătos de hidratare și creează un echilibru între electroliți. Acest echilibru este crucial pentru buna funcționare a celulelor, mușchilor, țesuturilor și organelor. Deshidratarea te face mai predispus la amețeli, oboseală și crampe musculare.

Iodul este un element esențial pentru corpul uman, acesta fiind responsabil de sănătatea organelor și de dezvoltarea armonioasă a copiilor încă dinaintea nașterii. Consumată în cantități moderate, sarea iodată poate aduce o serie de beneficii organismului.

Teodora Mihai