În perioada 28 iulie – 3 august, a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Taberei Ecumenice Internaționale de la Loreto, un eveniment anual ce reunește tineri din diverse țări și confesiuni creștine. La această ediție au participat tineri din Italia, România, Ungaria, Ucraina și Suedia, reprezentând Bisericile Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe și Luterane.
Delegația Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost formată din 11 tineri activi în viața Bisericii, însoțiți de părintele Zima Zorel și prof. Zima Carmen. Acești tineri provin din Oratoriul „Colț de rai” din Beiuș, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea și parohia Sântandrei. La plecarea lor, Preasfințitul Virgil i-a primit în audiență, oferindu-le un salut cordial și binecuvântându-i.
Colaborarea dintre Părintele Popa Paul, director al Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici, și Părintele Francesco Pierpaoli, paroh de Fano și prim-organizator al taberei, a fost rodnică și este de lungă durată, permițând tinerilor din Eparhia de Oradea să participe anual la această tabără. Responsabilii delegați actuali au fost părintele Zorel Zima, prof. Carmen Zima și studenta Miriam Zima.
Asociația „Ave Miriam” din Beiuș a organizat logistic acest demers ecumenic și a subvenționat costurile cu ajutorul donațiilor primite.
Tabăra din acest an, intitulată „From EurHope to EurHome”, a avut ca temă biblică pasajul „Prin rănile Lui ați fost vindecați…” (1 Petru 2,25) și motto-ul „Ca toți să fim una!”. „Casa din Nazaret” a Fecioarei Maria, aflată în Basilica din Loreto, a fost un simbol central al taberei, simbolizând unitatea și pacea unui cămin comun pentru toți participanții.
„În acest an au participat tineri din România, greco-catolici din Eparhia de Oradea, ortodocși din Reșița însoțiți de părintele Chioșa Nicolae și părintele Alin Câmpean, romano-catolici din Dieceza de Timișoara însoțiți de acolitul, medic Varga Zsolt, greco-catolici maghiari din Ungaria însoțiți de părintele Szabo Csabi și profesorii Kitty Markos, Magyar Richard și Devai Marcel, greco-catolici ucrainieni însoțiți de părintele și asistenta socială Alina Yatzak, luterani suedezi însoțiți de pastor May Heldal, și nu în ultimul rând, tinerii gazdă italieni alături de profesor Marco Sanchioni și Elena Sanchioni, respectiv don Giorgio și sora Catherine Southwood”, a spus pr. Zima.
Program variat
Pe parcursul taberei, tinerii au avut parte de un program variat care a inclus rugăciuni, cateheze, discuții interconfesionale, celebrarea Sfintelor Liturghii și activități culturale. Printre momentele deosebite s-a numărat vizitarea sanctuarului franciscan din Assisi și a „Sanctuarului Despuierii” unde este expus trupul Fericitului Carlo Acutis.
Un alt moment important a fost seara de veghe din Bazilica din Loreto, unde tinerii au cântat cântări mariane și au ars bilețele cu rugăciuni, simbolizând unitatea și angajamentul lor față de Dumnezeu.
Participanții din România au contribuit cu propria lor cultură, spiritualitate și experiență, organizând o Sfântă Liturghie greco-catolică românească și participând la serate culturale.
„Tinerii au experimentat frumusețea ecumenismului și au construit prietenii durabile, subliniind ideea că diversitatea confesională poate coexista armonios”, a spus preotul Zorel Zima.
Părintele ortodox Alin Câmpeanu, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei de Caransebeș, a predicat în cadrul Liturghiei românești, iar greco-catolicii ucraineni și maghiari au cântat în limbile lor, evidențiind frumusețea unității în diversitate.
Tabăra a fost o experiență profundă și transformatoare pentru toți participanții, așa cum reiese din mărturiile lor.
„Pelerinajul la Assisi a fost o experiență profundă care mi-a întărit considerabil credința. Mersul pe urmele Sfântului Francisc alături de membri ai diferitelor denominațiuni creștine a evidențiat unitatea și devotamentul comun față de același Dumnezeu”, a spus tânăra Miriam Zima.
Teodora Mihai