Din 15 noiembrie, credincioșii țin Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului.
Este o perioadă în care oamenii vor renunța la produse de origine animală și vor consuma alimente de post.
În acest context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția asupra etichetelor unor astfel de produse.
ANPC a descoperit, în anii anteriori, o serie de produse comercializate ca fiind de post, dar care conțineau ingrediente de origine animală, ca atare, și anul acesta, înainte de Postul Crăciunului au avut loc câteva controale.
Neregulile constatate se referă la cozonaci ambalați ca produse de post, dar care aveau ouă în compoziție, „maioneză vegetală” etichetată impropriu, pizza cu ingrediente pe bază de cazeină, precum și produse vegetale cu mențiunea „fără colesterol” (caracteristică specifică tuturor produselor vegetale).
Reprezentanții ANPC, subliniază importanța citirii cu atenție a etichetelor produselor, deoarece numeroase alimente vândute ca fiind de post conțin ingrediente de origine animală.
„Nu am cumpărat niciodată din magazin produse de post. Nu am fost niciodată atrasă de produsele de post din magazin. Dacă doresc să consum ceva de post, prefer să-mi le aleg ingredientele de la piață”, a spus o femeie.
„Eu postesc, dar prefer să postesc cu pâine prăjită, decât să cumpăr produse cu E-uri din magazin”, a spus o alta.
„M-am uitat pe etichetele produselor de post. Dar nu cumpă, pentru că nu am însă încredere în produsele care înlocuiesc carnea. De exemplu, conservele de pateu vegetal, parizer vegetal, mezeluri, în general. Eu, personal, nu am încrerede”, a spus o tânără.
Și InfoCons a realizat un studiu pe produsele de post, cu accent pe cele fast-food tip burger sau gyros vegetal, comercializate în restaurante.
În urma analizei informațiilor nutriționale ce se regăsesc pe platformele online ale câtorva restaurante, din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produse de tipul celor menționate mai sus, s-a constatat că aproape 84% dintre produse au în componență E415 (gumă xantan) și peste 66% E472e, un aditiv alimentar stabilizator obținut din grasimi animale sau vegetale.
Sursa. Radio Cluj
Foto: telegrama.ro