Dacă ți-e dor de gustul tăiețeilor făcuți de bunica, la Ineu ai ocazia să-l retrăiești. Un atelier anume pregătit îți va oferi o zi tihnită, cu făină pe masă și voie bună în suflet. Sau dacă alegi atelierul de făcut sarmale, aici se vor împături frunze de varză cu umplutura tradițională. Oricare atelier veți alege, aveți ocazia de a descoperi secretele gustului autentic de acasă.
Într-o casă veche, dar restaurată, din Ineu, la numărul 312, în data de 8 noiembrie, de la ora 15, oamenii se vor aduna, ca pe vremuri, să facă tăieței de casă. Aici, soții Magnolia și Angel Tudor organizează un atelier de făcut țăieței de casă.
Atelierul se numește simplu – „Tăieței de casă, ca pe vremuri” – și va aduna laolaltă tineri, părinți, bunici și copii, toți cu poftă de lucru și de amintiri.
Aici, făina se cerne încet, ouăle se sparg, iar aluatul se frământă cu mâini harnice. Nu e grabă, doar voie bună și miros de lemn vechi. Foaia se întinde subțire, pe sucitorul lung, apoi se lasă la zvântat pe ștergare curate, așa cum se făcea pe vremuri în satele de altădată. Când e gata, se taie de mână, cu cuțitul, iar fiecare tăiețel pare să spună o poveste din copilărie.
„Vrem să aducem oamenii împreună, să le amintim cât de frumos e să faci ceva cu mâinile tale, în tihnă, ca pe vremuri”, spun organizatorii.
Participanții află și tainele uscării și păstrării tăiețeilor pentru iarnă – o rânduială simplă, dar plină de rost. Iar la final, după atâta lucru, o supă caldă cu tăieței de casă va aduna pe toată lumea în jurul mesei.
Organizatorii spun că nu e nevoie de experiență, ci doar de dorința de a retrăi gustul de acasă. Atelierul e deschis tuturor – de la cei mici până la cei care și-au făcut tăieței o viață întreagă.

„Boți ca la Binș”
O săptămână mai târziu, gurmanzii, dar nu numai, sunt așteptați la un „Atelier de făcut boți ca la Binș”.
Pe 15 noiembrie, de la ora 15.00, la Ineu 312, poți deprinde arta de a face sarmale ca la Binș (Beiuș).
Aici, participanții vor învăța cum se fac sarmalele tradiționale, exact așa cum le făceau odinioară bunicile. De la pregătirea cărnii și a orezului, la asezonarea cu mirodenii și împachetarea frunzelor de varză, totul se va face cu răbdare și voie bună, într-o atmosferă caldă, de familie.
„Cei prezenți vor descoperi secretele unui gust autentic, potrivit pentru mesele de sărbătoare, și vor putea gusta la final din sarmalele proaspăt făcute, chiar în locul unde tradiția prinde viață”, spune Magnolia Tudor.
Locurile sunt puține, iar atmosfera va fi una de familie. Pentru înscrieri și informații, sunați la 0726.196.968.
O zi tihnită, cu făină și varză pe masă, cu zâmbete și povești – așa se păstrează tradiția, la Ineu 312.
Cei care vin sunt încurajați să aducă un ștergar din zona lor, un caiet de rețete sau o poveste de la bunici, pentru a pune laolaltă tradițiile de odinioară.